Shaquille van Zichem trots met de Surinaamse vlag na zijn succesvol debuut. Foto: collectie Shaquille van Zichem

PARAMARIBO - Shaquille van Zichem is niet van zijn pad af te krijgen. Hij heeft al jaren zijn zinnen erop gezet om Suriname prominent op de wereldkaart te plaatsen in de Mix Martial Arts (MMA). Dat het hem menens is, blijkt uit het feit dat hij een carriere in de fysiotherapie heeft geparkeerd om zijn droom waar te maken. "Ik wil koste wat het kost prof MMA-vechter worden", klinkt hij zelfverzekerd.

De eerste stap in het verwezenlijken van die droom heeft hij op 31 juli gezet. Hij maakte op die avond zijn amateurdebuut bij Combat Night - een van de grootste amateur MMA-organisaties in Florida, Verenigde Staten. Het werd een succes; Van Zichem, die als bijnaam 'Ququmatz' heeft, behaalde een overwinning op de Amerikaan Nelly Ruiz, die 84 kilo weegt en zeven kilo zwaarder was.

De 25-jarige Surinamer werd na drie rondes van elk drie minuten unaniem door de judges als winnaar aangewezen. Alsof hij het pas buiten de wedstrijdarena besefte, gaf hij met enkele danspasje buiten het gebouw blijk van zijn vreugde. Ondertussen stroomden felicitaties van familie, vrienden en fans binnen, terwijl hij viraal ging op social media. Van Zichem blijft er kalm onder. "Ik ben blij met deze eerste horde, maar het werk is nog lang niet af."

Hij had er altijd van gedroomd Suriname te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen met zijn eerste liefde: judo. Maar dat kwam er niet van. In 2014 moest hij een knieoperatie ondergaan na een zware blessure. Hij vond toen dat er al veel tijd was verspild en maakte de overstap naar MMA. Daarvoor had hij in november 2018 het Europees Kampioenschap Brazilian Jiu Jitsu behaald.

Persoonlijk doel

Zijn studie fysiotherapie aan de universiteit van Brussel heeft hij niet afgerond. Met nog enkele modules te gaan en stage lopen hield hij het voor gezien. "Het ging goed op school. Niemand heeft mij gedwongen om te stoppen. Ik dacht: 'laat mij die switch nu maken'. Ik wil pro MMA-vechter worden. Net als hoe andere mensen zich inzetten om bijvoorbeeld advocaat, ingenieur of rechter te worden, stop ik er al mijn energie en tijd in om prof MMA te worden."

Volgens hem gaat het om "drillstudie, technieken, beheersing en afronden". Dan praten we ook over trainen en de marketing erachter. Dat is mijn werk op dit moment. En mijn persoonlijk doel is om prof wereldkampioen te worden en daarmee de succesvolste tezijn!" Het is vaak afzien en elke dag hard trainen. "Je moet offers brengen als je iets wil bereiken."

Zijn debuut kwam een jaar later dan gepland. In 2021. Het had vorig jaar in Nederland moeten gebeuren, maar door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kon dat niet. "Mijn persoonlijke deadline voor het eerste gevecht was juni in de Verenigde Staten of Nederland, maar dat heb ik niet gered. Het werd uiteindelijk eind juli en het voelt goed aan."

Hij zegt altijd een plan B te hebben als plan A niet lukt en plan C als het verkeerd loopt met B. "Het kan een lockdown of reisverbod zijn. Er zijn zoveel landen en zoveel mogelijkheden. Ik werk oplossingsgericht en blijf niet stil zitten." De vechter heeft zich door eigen financiele inzet en dankzij sponsoren kunnen voorbereiden. "Ik wilde niets aan het toeval overlaten." Na zijn succesvol debuut, heeft hij besloten voorlopig in Miami te blijven om te trainen. Alles wordt bekostigd uit bijdragen van bedrijven, vertelt hij over het financieel plaatje.

Programma

Van Zichem wil dit jaar nog twee keren vechten, maar er moeten nog tegenstanders worden gezocht. Hij zegt er altijd van te hebben gedroomd om voor 's werelds grootste MMAorganisatie, UFC, uit te komen. Maar het is een proces. "Het is net als wanneer je chirurg wil worden. Je gaat toch ook niet meteen in een patient snijden? Nu ga ik de amateurtitel halen. Dat kan binnen vijf wedstrijden.Ik mik op augustus 2022 en daarna wil ik professioneel gaan."

Vooronderzoek heeft ie al gedaan. Nadat hij zeven profwedstrijden heeft afgewerkt zouden grote organisaties bij hem kunnen aankloppen. "Dit is een proces van drie jaar. Ik heb als persoonlijk doel om op mijn 28ste profwereldkampioen te worden en dan hoeft het nog geen UFC te zijn."

Voor elke profsporter is voeding heel belangrijk, onder andere voor een betere balans tijdens de wedstrijden. "Nu is het vooral veel fruit eten. Maar ik eet wel alles. In voorbereiding naar een gevecht eet ik anders: een schoon dieet, zodat er niets met mij gebeurt tijdens het gevecht."

Voor zijn mentale voorbereiding begint hij de dag met motivatiegesprekken bekijken en beluisteren via YouTube. "Los daarvan is mijn familie altijd een grote steun voor mij geweest. Ik heb een keus gemaakt en heb altijd afspraken gemaakt met mijn partner over wat ik wil bereiken en ze ondersteunt me daarin."

Bron: http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/08/15/shaquille-van-zichem-geeft-fysiotherapie-op-voor-mma/

Shaquille van Zichem hervat trainingskamp te Miami

28 Oct 2022, 11:48

van Zichem wint zijn 3e partij met een gebroken duim

16 Jul 2022, 00:49

MMA-record: 3 - 0

14 Jul 2022, 16:54

Van Zichem aast op amateur wereldtitel MMA

15 Apr 2022, 20:02

SvZ won zijn 2de amateur partij in Suriname

02 Feb 2022, 01:02